Raport dotyczący importu żywych zwierząt na rzeź, transportu , kontroli tranzytowych oraz punktów kontroli granicznej w Polsce z 26 stycznia – 06 lutego 2009 przeprowadzonego przez kontrolerów Food and Veterinary Office UE – streszczenie kwestii koni i komentarz Fundacji Viva
W kwestii koni, raport podaje, że od 2008 roku wszystkie konie importowane do Polski na rzeź były transportowane nie dłużej niż 8 godzin. Wszystkie konie zabijane były w rzeźniach oddalonych o maksymalnie 100 km od puntków kontroli. Raport podaje także, że wszystkie punkty kontroli stosowały się do wymagań z Rozporządzenia 1/2005 WE.
Komentarz Fundacji Viva:
Dane podawane przez FVO w kwestii transportu koni do Polski na rzeź nie są tak pozytywne jak mogły by się wydawać na pierwszy rzut oka. Nie obejmują bowiem one koni które są transportowane przez terytorium Polski do włoskich rzeźni. Konie importowane przez Polskę na rzeź stanowią absolutną mniejszość i są jedynie ułamkiem procentu koni transportowanych zarówno przez nasz kraj (np. z Litwy, Białorusi czy Ukrainy) jak i koni transportowanych z Polski do włoskich czy francuskich rzeźni.
Audyt FVO opierał się także głównie na dokumentacji a nie na kontrolach w terenie. Ze smutnej praktyki wielu prozwierzęcych NGOsów, w tym naszej Fundacji, wynika niestety, że dokumentacja nierzadko bardzo różni się od sytuacji transportów w praktyce. Rzetelny audyt powinien zatem być oparty na tych dwóch źródłach aby mógł być w pełni miarodajny.
Fundacja Viva wyraża poza tym swój żal, że od września 2007 roku nie został przeprowadzony audyt FVO w ww. formie obejmujący transport koni z Polski i przez Polskę do Włoch. Jest to szczególnie wskazane w chwili obecnej, gdy Komisja Europejska przygotowuje poprawki do ww. Rozporządzenia regulującego transport zwierząt na rzeź na terenie UE. Aktualny i rzetelny raport mógłby być kluczowym argumentem wykazującym nieskuteczność istniejącego status quo jak i absolutną konieczność zlikwidowania niepotrzebnych i okrutnych transportów długodystansowych.
Całość raportu w języku angielskim dostępna jest tu:
www.ec.europa.eu/food/fvo/act_getPDF.cfm?PDF_ID=7584